Automatizáció

Ív alapanyag adagolásának automatizálása

A leggyakrabban automatizált folyamat a csomagolóipari gyártó gépek esetében az alapanyag, a hullámlemez ívek adagolása. A kézi adagolót régebben a láncos-körmös adagolókkal váltották ki, majd ezeket követték a gyorsabb ún. “kicker-feeder”, azaz előre-hátra mozgó adagoló léccel való ívbetolás mechanikus rendszerű megoldások. Ezen két ívadagolási módnak a legnagyobb hátránya, hogy az ív illesztése nem az első élnél, hanem a hátsó élnél történik, ami kimetszési és nyomtatási pontatlansághoz vezethet. A mechanikus adagoló körmök és adagoló léc könnyen megsérthetik az ív felületét, valamint nehezen kezelik a kevésbé jó minőségű, vetemedett illetve a vékony hullámlemez alapanyag adagolását.
A fent leírt és ismertetett adagoló rendszerek modernizálását ún. “Lead-edge feeder” azaz élleszívásos vákuumasztalos adagoló beépítésével tudjuk megvalósítani. Az élleszívásos adagolók nem csak a gyártás berakás gyorsaságát és biztonságát növelik, de a gyengébb minőségű, görbe vagy vetemedett alapanyagot is sokkal megbízhatóbban kezelik. Továbbá kiküszöbölik az ívek különböző méretéből adódó feldolgozási pontatlanságot is.

 

Robotizálás

Az ívek adagolóba történő berakása, ill. a gyártási folyamat végén a félkész vagy kész termékek rakatolása “paletizálása” monoton, emberi erőt igénylő feladat. Mindkét feladat hatékonyan kiváltható be- ill. kirakodást végző feladat specifikus robotokkal. A robotkar képes az alapanyagot az adagolóra helyezni, ill. a gyártási folyamat végén a félkész vagy kész termékeket, csomagokat a görgősorról raklapra átrakni, optimálisan elhelyezni. Mindezt a pántolási, fóliázási művelet előtt.

FX-10S_LEF (1 color flexo printer)
SR-25 (használt szlotter)
Automatizáció

Kapcsolat

Beleegyezem a személyes adataim feldolgozásába az adatvédelmi tájékoztató alapján